Elbilen – Ny teknik som hjälper miljön!

Volvo pratar om att i framtiden kommer alla deras modeller att ha en elmotor. Jaguar Land Rover pratar om en ”elbilsexplosion”. Men vad är det som är så bra med elbilar?

Med allt prat om miljö så försöks det förbättras på alla punkter. Att förbränningsmotorer är en stor miljöbov är ingen nyhet. Några av de skadliga ämnen de flesta bilar släpper ut är koldioxid, kväveoxid, partiklar och ozon. så nyfikenheten på elbilar har funnits under många år. Frågan är väl i sammanhanget om batterierna är så miljövänliga? Vattenfalls klimatcoach Lasse Ejeklint tar upp den här frågan i en video och säger att det har förbättrats mycket under åren och att det fortsätter att förbättras, men att ”elbilen redan idag är ett klimatsmart val”.

En superbil men även en vardagsbil

När många tänker på elbil tänker de på en liten enpersonsbil som kör runt i stan. Men när Lasse Ejeklint pratar om förbättringar nämner han Teslas ny fabrik i Nevada som ska gå på solenergi som är en förnybar energi. Teslas Model S är en superbil som når 0-100 på bara 2.7 sekunder! Den går helt på el och har en räckvidd på ungefär 500 km beroende på batteripaket enligt Teslas hemsida. Denna räckvidd resulterar i att det faktiskt till och med går att ta den på semster.

Jag känner två familjer i dagsläget som äger en Tesla var. Åtminstone en av familjerna vet jag har bilat ända upp till norra Finland och är även i dagsläget på väg till Spanien i sin Tesla. Det som Tesla erbjuder och som är väldigt praktiskt, är att du kan planera din resa genom ”tankstationer”. Där kan du stanna för att ladda med en så kallad snabbladdare. Du får även regelbundet uppdateringar till din Tesla med senaste informationen vilket innebär att du inte är låst till den informationen du fick med dig när du köpte din Tesla.

Tesla är såklart inte det enda alternativet på marknaden, det finns många och det ökar för varje dag! Jag använder bara Tesla som ett exempel på en elbil som du kan använda som en vanlig bil, utan bränslekostnad med bara lite mer planering!